Учениците

Учениците

В нашето училище никога до сега не е имало толкова различно и приятно занимание. Един учебен час, в който спорим, разсъждаваме, смеем се, играем, творим, учим се да бъдем хора и да се адаптираме по-лесно в обществото. Освен, че създаваме една различна атмосфера в училище и се опитваме да изгоним скуката, помагаме и на самите себе си. Стимулирам се за нови дейности и когато започна да правя нещо, не го оставям недовършено.

Никога няма да забравя как в края на един час момченце от седми клас остана в стаята и ме попита дали следващия път ще може да си поговорим за гнева, защото много бързо избухвал и се разгневявал. А аз му отговорих, че няма да говорим за гнева, а за търпението, защото то не дава път на гнева. Толкова силно почувствах, че съм постигнала нещо, че съм помогнала на някого и че съм била нужна. Аз не искам просто да съществувам. Искам да постигна нещо в живота, да съм някой и да имам властта да променя нещата, които не ми харесват или правят живота на хората по-труден и скъп. Затова давам най-доброто от себе си. Стремя се към съвършенство.

Марина Стоянова СОУ „Христо Ясенов”, Етрополе


Когато влезем в час е тихо. Но не потискащо, тежко или заспало, отегчено мълчание. А една трепетна тишина, изпълваща сърцата с желание да споделиш всичко, което знаеш, с тези млади хора. Да достигнем заедно до общочовешките ценности и добродетели. Да изградим себе си като по-добри, по-човечни. И това, което заедно открихме, е, че приложенията на всяка една добродетел са неизброими. Винаги можем да добавим още един пример, още един случай, още личен опит. Наскоро ни се случи едно от момчетата да дойде и да каже: „Знаете ли? Държах се вежливо, бях усмихнат, уважавах хората около мен, не избухвах, бях щедър само за един ден от моя живот. Това беше един от най-хубавите ми дни!“ Всички думи са излишни и безсилни пред блясъка на благодарността в очите му.

Гергана Герджикова СОУ „Св. Климент Охридски” гр. Костенец


Всеки мой ден е изпълнен с нови неща, които ме карат да разбера, че колкото повече се стремя към усъвършенстване, толкова повече научавам за всяка добродетел. Виждам всяка малка частица от нея, като се опитвам да практикувам и предам на съучениците си, семейството и приятелите си. Бих споделила гордо, че всеки мой ден е изпълнен с възможности за практикуване на добродетелите. Във всеки един момент, дори незначителна случка е повод за сериозен разговор с точно подбрани примери и умели доводи.                                                      

Ася Йорданова СОУ „Св. Климент Охридски” гр. Костенец


Когато започнеш да осъзнаваш полезността на добродетелите, да ги разбираш, те придобиват по-голямо значение и ако имаш силна воля и желание, те ще станат част от тебе. Когато говорихме за любовта, състраданието, съобразителността, осъзнах колко е важно да изслушваш другите с внимание, да преценяваш важността на желанията и нуждите им и ако трябва, да отложиш своите за по-късен момент.

Ивана Петрова ПГТ „Н.Й.Вапцаров“ гр. Сливница


Добродетелните хора са ентусиасти, те въздействат на околните, инициативността е част от тяхната природа и им помага да живеят в хармония със себе си и с другите.

Теодора Йозова ПГТ „Н.Й.Вапцаров“ гр. Сливница


Давайки най-доброто от себе си, се чувствам удовлетворена. Всеки път очаквам повече от предния път. Колко много обогатява този, на когото дариш усмивка, а нищо не ни коства. Където и да съм, си нося очи да виждам красивото, усмивка, която да виждат другите и да се радват и сърце, за да разбирам хората и да им помагам.

Боряна Минковска ПГ „Константин Фотинов” Самоков


Вече съм по-съобразителен и винаги преди да изразя мнението си за даден човек, се замислям дали няма да го засегна. Часовете по добродетели ме променят в положителен аспект. Карат ме да осъзная проблемите на другите хора. Затова съм много благодарен.

Калоян Стоянов ПГ „Константин Фотинов” Самоков


Децата винаги имат да разкажат някоя история, в която са практикували някаква добродетел. Чрез интересни игри, те успяват да разберат важността на дадена добродетел, практикувайки я. Всеки проявява заинтересованост и това ми дава стимул да давам всичко от себе си. Дори на края на часа, когато звънецът бие, те ме молят да останем още малко, защото се чувстват добре или искат да ме попитат нещо, което ме прави щастлива, защото по този начин, разбирам че съм успяла да докосна душата им и да ги накарам да се усмихнат и да погледнат от хубавата страна на живота. С голямо удоволствие и нетърпение очаквам да дойде ред на часа по добродетели, защото знам, че ме очаква нещо разведряващо и приятно. Тези часове ми помагат да опознавам хората около себе си и да чуя тяхното мислене. Ще продължавам да се занимавам с тази прекрасна идея ,,Час по добродетели” и ще измислям все нови и нови неща, които ще споделям с тези невероятни деца!

Стоянка Стоянова СОУ „Христо Ясенов” Етрополе


Часовете, в които говорим за различни добродетели, са специални за мен, защото ми става ясно каква ценност са те, научавам какво представляват и как да ги развия в себе си и да ги проявявам към другите. Сближих се с деца от другите класове, възникнаха хубави приятелства, говорим си за погрешните избори, за трудностите, за обичта, за лошите навици и как можем да си помагаме и да бъдем по-добри. Чувствам се полезен с моя опит, с желание се включвам, научавам много нови и полезни неща. Гледам към мечтите си с надежда, знам какво да правя, за да ги постигна. Най-щастлив съм, когато успея да зарадвам някого.

Димитър Найденов ПГТ „Н.Й.Вапцаров“ гр. Сливница


Заниманията по добродетели ме промениха много от самото начало. Всяко нещо, което научихме за добродетелите, ми спомогна да разбера за добрите и неприятните черти в характера на човека.

До тогава не се бях замисляла много над тези неща. Защо някои хора не проявяват разбиране и тактичност? Защо не обичат да изслушват и одобряват нещата около себе си? Може би така им изнася. Защото всички сме свикнали само да получаваме и много малко да даваме, но да имаме еднакви права над всичко. Всяко нещо, което ни променя, ни прави по-добри!

Елена Николова СОУ „Неофит Рилски” Долна баня


Преподаването на добродетелите ме направи по-освободена, общителна и откри в мен много положителни качества, които не съм мислила, че притежавам. Започнах да съм по-отворена към приятелите си, близките и по-далечните. Тогава дойдоха много предложения за инициативи от всички, които искат да помагат заедно.

Една от тях бе събирането на средства за деца от дом за сираци. И не събирахме пари и дрехи, за да ги съжалим, а за да ги подкрепим духовно и да им покажем, че не са сами. Усмивките на лицата им грейнаха и бяха много щастливи, че някой е помислил за тях.

Миряна Джахова СОУ „Христо Ботев” Ихтиман


На 9 години съм и до сега се старая да върша добри дела. Едно от тях е, когато помогнах на една стара жена да си прибере покупките в количката. Друго добро мое дело е когато спасих едно котенце и го предадох на стопанката му. Вчера с мама купихме храна за гладуващите в Мизия.

Ивайло, 129 ОУ СофияАко добродетелите бяха живи същества, как щяха да изглеждат те и техният свят?

отговори на ученици от 139 ОУ „Захарий Круша“, ІV клас

Светът на Добродетелите е Добър. Те се грижат за животните. Те се грижат за всеки от тях. Те се обичат. Те живеят в нас. Те се свързват с нас, защото ни помагат да сме добри един към друг. Те са създадени, за да ни учат на добро. Те се грижат за нас. Те обичат живота, затова са в нас. Искат да променят този живот в нас, да станем по-добри във всичко, което правим. Те променят света в нас.

Ива


Светът на добродетелите е една цяла планета, пълна със смях. Те изглеждат като ангели, но без крила. Винаги ще ти помогнат, ако си в беда. Те се хранят с щастието на хората, след като им помогнат.

Андрей


В света на добродетелите, според мен, всички трябва да си помагат. Да проявяват разбиране, себеотстояване, смелост и всички добрини, които трябва да прави един човек. Също така трябва да проявяваме разбиране, любов върху нас и останалите. Трябва да проявяваме единство, вежливост, дружелюбие, целеустременост, честност и други добродетели.

Цвета


Светът на добродетелите е пълен с изненади, красив. Всички хора са учтиви с другите хора. Целият свят е пълен с растения. Хората почистват, помагат на възрастните хора, грижат се за животните, всички хора се грижат един за друг.

Калина


В света на добродетелите за мен трябва всички да се обичат. Да сме търпеливи и да се разбираме. Ако има някой в беда, да му помогнем, и на бедните. Да сме вежливи един към друг, да не се бием. Да сме честни и да приемаме прошка. Да сме дружелюбни, да не сме алчни, а скромни. Да има справедливост.

Мартин

Фондация Благотворител

Очакваме вашите препоръки на:

office@blagotvoritel.org
+359885 414 038
София, ул. "Панайот Волов" № 11

Бързи връзки

Търси